Günümüzde teknolojinin hayatlarımızın bir parçası olduğu ve günlük yaşamımızı oldukça kolaylaştırdığı artık yadsınamaz bir gerçek. Teknoloji sayesinde edinmek istediğimiz bilgilere kolayca ulaşıyor, iletişimi sürecini hızlandırabiliyor, çokça iş üretirken zamandan da kazanıyoruz.
Teknoloji bu kadar hayatlarımızın içine girmişken günümüz çocuklarının da teknolojiye olan ilgilerinin ve her türlü teknolojik alet hakkındaki bilgilerinin günden güne artıyor olması artık şaşırtıcı bir durum değil. Öyle ki okul çağı çocuklarının zamanlarının çoğunu geçirdikleri okullar bile teknolojiye ayak uyduruyor ve akıllı tahtalarla, tabletlerle, bilgisayarlarla yeniden düzenleniyor.
Bu durum okul öncesi dönemdeki 0-6 yaş grubu çocuklar içinde değişmiyor ve bu çocuklar daha okuma yazma becerisini bile edinmeden tüm teknolojik aletlerin kullanımı konusunda küçük uzmanlar haline geliyor. 2016 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, araştırmaya katılan okul öncesi çocukların hepsi en az bir teknolojik alet (tablet, bilgisayar, cep telefonu) kullanabiliyor ve tamamı düzenli olarak televizyon izliyor. Yine aynı araştırmadaki okul öncesi çocuklarının sadece %50’sinin teknolojik aletlerle geçirdikleri süre 1 saatle sınırlı iken, %26’sı 2 saat ve%4’ü 4 saatten daha fazla en az bir teknolojik aletle zaman geçiriyor.Çocukların %86’sı yemek yerken bir teknolojik aletle ilgileniyor ve yine çocukların %50’sinden fazlası ebeveynleri başka işlerle ilgilenirken teknolojik aletleri kullanıyor (Gündoğdu ve ark., 2016).
Çocuklarımızın dört bir yanı teknoloji ile bu kadar donatılmışken, onları tamamen teknolojiden uzak tutmaya çalışmak çok ulaşılabilir bir hedef değildir.Onları tamamen teknolojiden uzak tutmak için çaba sarf etmek yerine güvenli, kontrollü ve doğru teknoloji kullanımını sağlayabilmeliyiz.
Bu süreçte ebeveynlere düşen en büyük görev önce kendilerini daha sonrada çocuklarını uygun teknoloji kullanımı hakkında bilinçlendirmektir. İşlerimizi yapabilmek, rahat bir nefes alabilmek, çocuklarımızın yaramazlık yapmasına engel olmak, istediğimiz bir davranışı gerçekleştirmesini sağlamak ve hatta yemek yemesini sağlayabilmek gibi birçok sebeple çocuklarımıza sunduğumuz tabletlerle, bilgisayarlarla, telefonlarla ve televizyonlarla çocuklarımızın fiziksel, bilişsel ve psikolojik birçok zarar görmesine sebep oluyor olabiliriz. Hatta öyle ki bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımların önüne geçmeyerek çocuklarımızı‘’teknoloji bağımlısı’’ haline gelmesinin önünü açıyor bile olabiliriz.
Kaynaklar
Bülten yazılarını aşağıdaki linkleri tıklayarak okuyabilirsiniz.