Ecem Akıncı Çocuk ve Ergen Psikolojisi
 
menu×

Çocukluk Çağı Korku ve Kaygıları



Öfke, mutluluk, heyecan, mutsuzluk gibi korku da varoluşumuzun doğal parçası olan bir duygudur. Var olan bir tehlike ya da olası tehlike durumları karşısında gösterdiğimiz bu olağan tepki çocuklarımızın yaşamlarının belirli dönemlerinde farklılaşarak ortaya çıkar. 

Farklı dönemlerde yaşanan belli korkular aslında büyümenin ve gelişimin son derece olağan bir parçasıdır. Gelişimin parçası olan bu olağan korkular, çocuklarımızın tehlike durumlarında uyarılmasını, kendilerini savunmalarını ve yine tehlikeler karşında kendilerini korumalarını sağlayan bir işlev görevi görmektedir.

Ancak bazı durumlarda çocukların korku ve kaygıları sorun oluşturan bir hal alabilir. Korku ve kaygıları yaşıtlarından daha yoğun yaşadıklarında, yaşıtları gelişimsel olarak bu duyguları atlattıktan sonra bile yaşamaya devam ettiklerinde ve bu korku ve kaygılar çocukların sosyal, akademik, bilişsel ve duygusal işlevselliğini etkilemeye başladığında bir yardım ihtiyacının doğduğundan söz edilebilir. Böyle zamanlarda korku ve kaygıların bir tür dikkat çekme yolu olduğunu düşünmek, alay etmek, eleştirmek ya da cezalandırmak çocuğun işini daha da zorlaştırır.

Bu sebeple hangi korku ve kaygıların gelişimin bir parçası olduğu, hangilerinin sorun teşkil edebileceğinin ayrımına varabilmek ebeveynler için oldukça önemli bir noktadır.

Kaynaklar 

  • Bee, H. L., Boyd, D. R., & Gündüz, O. (2009). Çocuk gelişim psikolojisi. Kaknüs yayınları.
  • Sorias, O. (Ed.). (2013). Korku avcısı: Anksiyete bozukluğu olan çocuklar için bilişsel davranışçı terapi rehberi. Ege Üniversitesi.
  • Yavuzer, H. (1988). Çocuk psikolojisi. Remzi.

Bülten yazılarını aşağıdaki linkleri tıklayarak okuyabilirsiniz.

×